An's Tips & Trips
What’s on?

- Tot eind 2017 vindt in het Abdijmuseum een tijdelijke tentoonstelling plaats over de middeleeuwse uithoven. Vele hiervan bevonden zich in de onmiddellijke omgeving Het is een bezoekje waard. An, die gids is in het Abdijmuseum kan je helpen om een fietstochtje te plannen langs een paar van de uithoven.
- Sinds december 2014 behoren de paardenvissers van Oostduinkerke tot het immaterieel erfgoed van de Unesco. Elke zomer trekken de paarden en hun vissers regelmatig naar het strand om garnalen te vissen. Die worden daarna op het strand gekookt en geproefd. Voor data en tijden, ga naar http://visitkoksijde.be/nl/garnaalvissers-te-paard
- De slag om Passendale vond in 1917 plaats. In 2017 is er een uitgebreid programma van herdenkingsactiviteiten. Volledige informatie vind je op http://passchendaele2017.org. Alle sites zijn met de auto vlot bereikbaar vanuit Annaweg6
Wist je dat….?

- De kusttram van België – met een halte net om de hoek van Annaweg 6 - de langste tramlijn ter wereld is.
De totale lengte van 67 kilometer verbindt Knokke, aan de Nederlandse grens, met De Panne, vlak bij de Franse grens. - Koksijde en Chelsea met elkaar verwant zijn.
Neen, ze wisselen geen Rode Duivels uit. Je moet het in de naam zoeken. Beide namen verwijzen naar plekken waar het goed was om schepen te meren. Beide namen bevatten het oude woord ‘Hyd’ dat het duidelijkst overleeft in de naam van de havenstad Hythe in Kent, maar ook bij ons in Raversijde, Lombardsijde en Koksijde. In het geval van Chelsea op kalkrijke gronden (Chelchith). Voor Coxyde vermoedt men dat de aanlegplek verwijst naar een zekere Cox, ofwel naar de kokkelschelpen. In het geval van Chelsea gaat het om gronden rijk aan kalk (Chelchith) - De lokale abdij, Onze-Lieve-Vrouw ten Duinen, ook in het huidige Nederland actief is geweest?
In de 12e eeuw behoorde Zeeland tot de invloedsfeer van de Graven van Vlaanderen die de abdij met vele schenkingen begenadigden. Zo verwierven ze bijvoorbeeld gronden in Zande. Op sommige eilanden waren ze de enige geestelijken en mochten – een uitzondering bij de Cisterciënzersorde – religieuze diensten voor de lokale bewoners verzorgen. Maar bovenal leverden de monniken een belangrijke bijdrage aan de Zeelandse waterhuishouding en landbouwuitbating. Bij de scheiding van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden in 1648 verloor de abdij deze gronden, een serieuze financiële aderlating voor de monniken die op dat moment een zeer moeilijke tijd doormaakten.
Wat te doen

- Voor de wandelaars: verken de streek via één van de vele uitgestippelde wandelingen zoals het Artiestenpad, of de Doornpannewandeling. Of je vindt gewoon je eigen weg door de duinenreservaten en villawijken. Een leuk alternatief is een wandeling langs de vloedlijn om een ander strand te verkennen. Je kan doorgaan tot je niet meer kan en na een ruststop met de tram terugkeren als de benen uitgewandeld zijn.
- Voor de fietsers: de Veurne-Ambacht fietsroute komt ongeveer aan Annaweg 6 voorbij om je door de velden naar de omliggende steden en dorpen te leiden. Hierbij kom je een paar interessante sites tegen zoals het brouwerijmuseum in Alveringem, het Belgische soldatenkerkhof rond het kerkje van Oeren; maar ook talrijke eet- en drankgelegenheden om ‘bij te tanken’. Breng je eigen fietsen, of je kan ze lokaal huren.
- Voor de waterratten: ‘s zomers is er een reddingsdienst actief op het strand zodat er veilig gezwommen kan worden. Met drie watersportclubs is Koksijde één van de actiefste surfstranden van het land. Surfing; kitesurfing , windsurfing, stand up paddling worden hier allemaal beoefend. Contacteer An voor verder info of surf naar de clubwebsites www.surfclub-windekind.be; www.sycod.be; www.kyc.be
- Voor de cultuurverkenners: Koksijde is gezegend met museums. An’s top drie zijn het Abdijmuseum, het Delvauxmuseum en Navigo. Elk belicht een uniek aspect van deze streek: de middeleeuwse geschiedenis, de inspiratie voor lokale artiesten, en de rijkdom en gevaren van de rijke visgronden. De dienst toerisme organiseert regelmatig gidsbeurten, geleide natuur- en erfgoedwandelingen, die de vele mooie plekjes in de verf zetten. Mis vooral de parochiekerk van Koksijde niet, een pareltje van 20-eeuwse architectuur.
Eten en drinken

- Rimini
- La Piazetta (also home delivery!)
- L’atelier de Mathilde
- Bistro de la Mer
- Carcasse
- Julia
- Ten Bogaerde
- Het Dorstig Hart (Wulpen)
- Lowie (Veurne)
- De Pastorant (Booitshoeke)
- Aux Coquillages (Braydunes)
Delicatessen en lekkernijen

Belgiës beste slager woont hier! Je moet Van Dierendonck zeker eens bezoeken. Wie – zoals vele Belgen – van filet americain houdt, zal zeker niet teleurgesteld zijn!
En, je kan niet aan zee zijn zonder vis te proeven. Een handvol grijze garnalen met een biertje of een glas wijn op het terras van Annaweg 6 bijvoorbeeld. Bij Mare Nostrum and Nautilus in St Idesbald vind je een brede waaier aan lekkernijen uit de zee. En bij C-Fish in Veurne kan je de huis gerookte vis ook vacuümverpakt mee naar huis nemen.
We zijn in Koksijde verwend op het gebied van bakkers. Het is zo moeilijk een keuze te maken dat An gewoon haar ronde doet en de verschillende broden en taartjes afwisselt over de weken een maanden heen.
In de polders, op een paar kilometers van Annaweg 6, zijn er fantastische hoevewinkels die kazen, yoghurt en hoeve ijs maken. Sommige ervan krijg je wellicht bij het ontbijt geserveerd. Of neem de fiets om de Beauvoordse Walhoeve of de Moerenaar te bezoeken. Zowel de landschappen als de lekkernijen zullen je aangenaam verrassen.
Voorbeeld van een lang weekend

En als je je afvraagt hoe je dit allemaal kan inplannen, hier is een voorbeeld voor een lang weekend
Vrijdag
Welkom
Thee of koffie in Annaweg 6 ter oriëntering
Verkennende wandeling met als beloning een drankje, b.v. bij Siska of Sofie’s Living room.
Avondmaal dicht bij huis, b.v. l’atelier de Mathilde of Rimini
Slaap lekker!
Zaterdag
Eerst een hartig ontbijt in Annaweg 6. Roerei en gekruide fruitsalade iemand?
Met de tram naar de Scheepsgatduinen voor de Doornpannewandeling langs de duinen en stranden Oostduinkerke & Koksijde. Kom langs het strand naar Annaweg 6 terug.
Koop wat lunchsnacks om thuis in de zitkamer of op het terras van te genieten
Een korte wandeling naar één van de lokale musea om de ruïnes en geschiedenis van de Duinenabdij te ontdekken, van de Delvaux schilderijen te genieten of de lokale visserijtradities te leren kennen.
Even rusten, een bad misschien, of een dutje
Vanavond een beetje verder voor het diner, b.v. Lowie in Veurne of boek één van de lokale klasse restaurants, Ten Bogaerde, Carcasse, Julia,….
Zondag
Er gaat niets boven een zondags ontbijt met Belgische ‘pistolets’ en huisbereide confituur. Lekker!
Zegt een excursie naar Ieper je iets? Stop even aan een soldatenkerkhof op je weg naar het Flanders Fields museum.
Het loont de moeite om vroeg te dineren in Ieper en de Last Post bij te wonen om 8 uur. Daarna kom je rustig terug. Anders kan je ook vroeger terug komen, een strandwandeling meepikken, een goede gelegenheid om een plekje voor het avondmaal uit te kiezen, of als je liever ‘thuis’ eet, kan je iets kopen bij de plaatselijke slager of viswinkel. Je kan zelfs je pizza aan huis laten bezorgen!
Psst…als Ieper echt jouw ding niet is…ga dan voor een lange wandeling langs het strand naar Braydunes. Je stapt terug in de tijd. Zelfs de prijzen voor de lekkere vis-en schaaldierschotels hebben de tand des tijds doorstaan.
Maandag
Het laatste ontbijt vandaag. Een plakje gerookte zalm…een eitje …
Als je valies gepakt is en je bent uitgecheckt, ga dan misschien nog even fietsen. Op de Veurne-Ambacht route ontdek je 48 km duinen en polders, met vele haltes voor koffie/lunch/korte bezoekjes. Als de tijd of energie beperkt is, kan je gerust kortere circuits vinden.
Tijd voor een laatste wafel/ijsje/bier of koffie in één van de plekjes in St Idesbald.
…Goede reis en tot binnenkort!